Ünnepi ruhaköltemény

Elegánsabb karácsonyra vagy szilveszterre ajánlom ezt az ünnepi ruhát. A szabása, a kék-barna minta, a két rétegű sejtelmes szoknyarész és a felsőn megjelenő masnis átkötés nekem teljesen ünnepi hangulatot áraszt.

Ruhaköltemény karácsonyra, szilveszterre

Boldog Ünnepeket! :)

Boldog ünnepeket!

Ünnepek…

Folytatandó az előző bejegyzésemet, gondoltam, kicsit részletesebb kitekintést nyújtok az ünnepek terén lévő hatalmas különbségekre.

Középiskolában szembesültem először azzal, mennyire máshogy is lehet ünnepelni, és mennyire máshogy is lehet élni, nemzetként viselkedni.

Hála francia tanárnőmnek, Julika néninek, megtudtam, hogy biza vannak olyan népek, akik szeretnek ünnepelni, mernek vidámak lenni. Történelmükre, hagyományaikra nem csak úgy emlékeznek, ahogy mi, hanem buliznak egész évben.
Persze, ezt nem úgy kell elképzelni, hogy látástól mikulásig ropják, és 365 napon keresztül csak ünnepelnek, hanem úgy, hogy van 18 ünnepnapjuk, amikor az esemény jellegétől függetlenül összejönnek, emlékeznek, ünnepségeket tartanak, és boldogok, hogy ott élnek, ahol, úgy, ahogy, és, hogy Franciaország az övék, ők lakják. Örülnek, hogy vannak hagyományaik, vannak jelentős napok az életükben.

Ellenben mit csinál a magyar?

“Sírva vigad”

Bizony, ha megnézzük, milyen ünnepnapjaink vannak nekünk (9 darab állami – munkaszüneti nappal ünnepelt):

– jan. 1. – újév: Hurrá!

– márc. 15. – 1848-ra emlékezünk, szomorúan

– húsvét

– máj. 1. — a munka ünnepe, 🙂

– pünkösd

– aug. 20. – Államalapítás, 🙂

– okt. 23. – 1956, szomorúan emlékezünk

– nov. 1. – Mindenszentek, szomorúság

– Dec. 25.-26. – karácsony

Nincs történelmi eseményhez köthető vidám ünnepünk. Az egyházi ünnepek (karácsony, húsvét, pünkösd), minden keresztény országban ugyanolyanok, a munka ünnepe globális, az újév szintén.

Van egy 1848-unk, egy 1956-unk, egy államalapításunk. Két negatív, egy pozitív állami ünnep, és egy Mindenszentek, amit mi szomorúan töltünk, mások vidáman.

Nem mondhatnám, hogy jó arány. Eleve kevés szerintem 3 állami ünnep egy olyan nemzetnek, aki már több, mint 1000 éve él az országában. Tudom, hogy megtépázott minket a sors, de komolyan lehetséges, hogy csak arra tudunk emlékezni, milyen rossz volt nekünk? Nincs olyan megünnepelendő momentum az 1000 évünkben, ami pozitív, vidám?

Ezek szerint nemigen, leszámítva az államalapításunkat! Még jó, hogy legalább akkor nem azzal foglalkozunk, hány ember életébe, milyen kompromisszumokba, mennyi harcba került mindez!

Az Egyesült Királyságban 14 ünnepnap van, egytől egyig pozitívnak tűnnek (II. Erzsébet szülinapja, Szent András, Szent Dávid napja, stb.).
Az Egyesült Államokban, ha minden igaz 16 ünnepnap van, ilyenek mint Colombus napja, Függetlenség napja, Apák napja, Jack O’Lantern – a Halloween előestéje, George Washington születésnapja, Hálaadás napja.

Egy szó, mint száz, nem jól van ez így!

Ünnepek

Halloween…

Jövőre mi is faragunk! 🙂

A napokban többekkel is beszélgettem arról, hogy vajon miért vesz át az ország egyre több amerikai hagyományt. Arra jutottunk, hogy leginkább azért, mert túl búskomor nemzet vagyunk (tessék csak megnézni a himnuszunkat, és “guglizni” pár ismertebb nemzetet, meghallgatni és csodálkozni!).

És kezd igény mutatkozni egy kis vidámságra, pozitív életszemléletre.

Így van ez a Mindenszentekkel (Halottak Napjával) is. Mi gyászolunk, máshol ünnepelnek. Ezzel nem azt szeretném sugallni, hogy nem kell megemlékezni a felmenőinkről, szeretteinkről, akik már nincsenek velünk, hanem, hogy lehet máshogy is.

Az idő nem visszafordítható (állítólag), aki elment, nem lesz velünk többé, de miért ne emlékezhetnénk a velük töltött boldog percekre, miért ne ünnepelhetnénk úgy, hogy nem siratjuk őket, hanem rájuk gondolunk?

Álljon itt mementóként, szeretteim emlékére is ez a töklámpás!

Halloween töklámpás

© 2003-2022 Bogi
Bejegyzések RSS | Kommentek RSS

Word Press